17 lokakuuta, 2020

Mobiilipelit

Heipparallaa kaikille! Tervetuloa uuden blogipostauksen pariin. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa pelimaailmaa mullistaneesta aiheesta eli mobiilipeleistä. Mutta mennäänpä tämänkertaisen aiheen pariin. 

Matkapuhelimien kehitys mahdollisti muidenkin kuin puhelintoimintoihin liittyvien ohjelmien suorittamisen. Nokia 6110 puhelimessa mukana ollut klassinen matopeli oli aikanaan erittäin suosittu peli, joka innoitti monia eri puhelinvalmistajia liittämään laitteeseensa erilaisia peliohjelmia.  Myöhemmin J2ME eli Java-pohjaiset pelit yleistyivät ja suomalaiset mobiilipelejä kehittävät yritykset, kuten Universomo sekä Mr.Goodliving perustettiin. Ennen mobiilipelejä kehitettiin käyttämällä Macromedia Flash Lite, Docomo, Doja, Sun J2ME, Qualcomm BREW sekä Infusio Exen teknologioita. Ennen älypuhelimille sunnattuja kauppapaikkoja pelejä voitiin ladata operaattorin verkosta. Nykyisin puhelimien Internet-yhteys mahdollistaa muidenkin kauppapaikkojen käyttämisen kuin mitä alustan oletuksena on käytössä. Yhteisenä tekijänä mobiilipeleillä on, että ne eivät tarvitse ulkoista laitetta vaan ovat ns. mobiileja eli mukana kulkevia. Nykyään pelit voivat käyttää GPS-paikannusta tai AR:ää eli lisättyä todellisuutta laitteessa olevan kameran avulla. Pelit voivat myös käyttää Wi-Fi-verkkoa tai muita älypuhelimen ominaisuuksia.  Uusina alustoina älykelloille kehittää pelejä esimerkiksi Suomalainen Everywear.

Mobiilipeli on siis digitaalinen peli, jota pelataan matkapuhelimella, älypuhelimella, tabletilla tai jopa älykellolla. Mobiilipeleihin eivät kuulu käsikonsolilla kuten Nintendo DS ja  Playstation Vitalla pelattavat pelit. Nykyään mobiilipelit ladataan suosituimmilta älypuhelinvalmistajien Android ja iOS laitteiden sovelluskaupasta. Alustoilla on tyypilliset ensisijaiset kauppapaikkansa, jotka ovat Android alustoilla Google Play ja applen iOS alustoilla App Store. Suosittuja mobiilipelisarjoja ovat muun muassa Suomalaisen Rovio Entertainmentin Angry Birds sekä suomalaisen Supercellin Clash of Clans ja Clash Royale. Mobiilipelaamisesta on tulossa yhä suositumpi tapa rahapelaamiselle. Uhkapelaaminen mobiililaittella on nopeasti kasvava osa mobiilipelaamisen markkinoilla ja arvioitu keskimääräinen vuotuinen kasvu on noin 7 prosenttia vuosina 2017-2023. Mobiilipelien kasvu on saanut online-kasinot ja vedonvälittäjät yhä enemmän kiinnostuneemmiksi kehittää mobiilisovelluksia. 

Siinä oli tämänkertainen postaus, toivottavasti tykkäsitte aiheesta. Mikäli haluatte ehdottaa minulle aihe ideoita, niin niitä voitte laittaa tuonne kommentti-osioon sieltä löydän ne kaikkein varmiten. Mutta palataan ja nähdään jälleen seuraavan postauksen parissa heippaa!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti