01 toukokuuta, 2021

Kolikkopelit

Moi jälleen kaikille ja tervetuloa uuden blogipostauksen pariin. Tällä kertaa käsittelyssä on kolikkopelit eli puhutaan kolikolla toimivista videopeleistä. Mutta eiköhän me mennä muitta mukinoita suoraan asiaan.

Kolikkopeli on viihdelaite, jonka käynnistämiseen edellytetään kolikoilla maksamista. Kolikkopelejä löytyy yleensä huoltoasemilta,ravintoloista, pubeista tai ihan kolikkopelihalleista. Varhaiset kolikkopelejä muistuttavat koneet olivat kolikolla toimivia laitteita, jotka ennustivat tulevaisuutta tai soittivat mekaanisesti tuotettua musiikkia. Ensimmäiset kolikolla toimivat flipperit tulivat markkinoille 1930-luvulla ja olivat mekaanisesti toimivia aina 1970-luvun lopulle asti, jolloin elektroniset flipperit alkoivat yleistyä. Ensimmäinen kaupallinen sarjatuotettu kolikkopeli oli vuonna 1971 julkaistu Computer Space, jonka kehittäjät perustivat myöhemmin Atarin vuonna 1972.  Käytännössä Atari loi videopeliteollisuuden klassisella Pong videopelillään, joka oli ensimmäinen kaupallisesti menestynyt videopeli. Videopelejä alkoi ilmestyä julkisille paikoille yhä enemmän 1970- luvun lopussa. Tunnetuimpia varhaisimpia pelejä olivat Space Invaders, Galaxian, Pac-man, Battlezone ja Donkey Kong. Kolikkopelit olivat yleensä tekniseltä toteutukseltaan kotikäyttöön myytyjä laitteita edellä. Kolikkopelien kulta-aikaa oli 1970-luvun lopusta 1980-luvun puoliväliin ulottuva ajanjakso, jolloin niiden suosio oli maailmanlaajuisesti suurimmillaan. Ajanjakson aluksi mainitaan Space Invaders, Asteroids ja Battlezone peleissä käytetty vektorigrafiikkaa esittävä näyttötekniikka. Isometrinen projektio oli käytössä mm. pelissä Zaxxon vuonna 1982, myös digitaalinen äänentoisto kehittyi ja peleihin alkoi tulla jatkuvaa taustamusiikkia. Ensimmäinen Laserdisc-peli oli Segan julkaisema Astron Belt, joka julkaistiin vuonna 1983. Aikakausi vaikutti myös oleellisesti mikroprosessorien käytön yleistymiseen videopelilaiteissa sekä 2.sukupolven pelikonsolien kehityksessä. Myöhemmin kuitenkin pelikonsolien ja kotitietokoneiden edistyminen päätti kolikkopelien kultaisen aikakauden.


Silti vielä 1990-luvun alussa julkaistiin joitakin menestyneeksi osoittautuneita kolikkopelejä kuten Street Figther ja Mortal Kombat. 1990-luvun puolivälissä tietokoneiden 3D-kiihdyttimet ja konsolien 3D piirit kavensivat entisestään teknistä välimatkaa kolikkopeleihin, mikä osaltaan vähensi kolikkopelien miellekkyyttä. 1990-luvun lopulla kolikkopelihalleihin perustunut pelikuttuuri hiipui ja todella monet pelihallit esim. Yhdysvallaoissa ja Suomessa jouduttiin sulkemaan. Japanissa asiat olivat toisin sillä, siellä kotikonsoleiden ja kolikkopelien kilpailu jatkui vielä tasaväkisenä. Vaikka esim. Yhdysvalloissa on vieläkin paljon pelihalleja pystyssä niin Suomessa pelihallikulttuuri on surkastnut lähes olemattomiin. Toisaalta Suomeen ei alun perinkään syntynyt samankaltaista pelihallikuttuuria kuin Yhdysvalloissa, koska Suomessa pelaaminen oli enemmän kotikeskeisempää. Nykyisin pelikoneita löytää enää lähinnä elokuvateattereiden tai muiden palveluiden yhteydestä, toisin asiat ovat japanssa, missä markkinat pelihalleissa pelaamiselle suorastaan kukoistavat ja se on suhteellisen suosittua. Vanhat ja klassiset kolikkopelit ovat saaneet uusia ystäviä emulaattoriohjelmien kautta. Niillä vanhoja kolikkopelejä on muunnettu kotitietokoneella pelattavaksi, tunnetuin emulaattori on avoimen lähdekoodin MAME (Multiple Arcade Machine Emulator). Tunnettuja pelihalleja on japanissa toimivat Namcoland, Taito Station, Plaza Capcom ja Club Sega sekä Suomessa toimivat Sugoi, Ikuri Arcade ja Suomen Pelimuseon pelihalli.

Siinä oli tämänkertainen blogipostaus toivottavasti tykkäsitte ja aihe oli mieluinen. Itselle tämän postauksen aihe oli erittäin mieluinen, sillä onhan vanhat ja klassiset arcade pelit minulle tärkeitä näin midcore pelaajana. Sitten hitusen blogi asiaa, pyrin katsomaan tässä loppukevään ja kesän aikana mikäli pystyisin tekemään paikkavierailuja, jotta saisin tehtyä teille paikkavierailupostauksia. Mutta tuossa asiassa kaikki riippuu koronarajoituksista sekä omasta aikataulustani. Mutta siinä taisi ollakin kaikki tältä erää. Me näemme jälleen seuraavien postauksien merkeissä, se on heippaa ja hauskaa vappua kaikille!!!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti